Et jubilæum der skal fejres

Kategori: Nyheder
Publiceret: Torsdag, 26. januar 2017 15:23
Visninger: 1672

Et jubilæum der skal fejres?

 

2017 er året for 10-årsjubilæummet for den seneste kommunalreform.

I den anledning er der igen kommet fokus på Lars Løkkes reform fra 2007 og nogle af resultaterne af den.

En reform, hvor antallet af primærkommuner blev reduceret fra 271 til 98, og hvor storkommunen Slagelse så dagens lys.

Hvordan er det så gået?

En del af spørgsmålet kan man få besvaret hvis man læser en rapport fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) om Kommunernes administrative ressourceforbrug. Rapporten udkom i november 2016. (se Rapporten her)

 

Rapporten giver anledning til en undersøgelse af nogle af tallene fra Slagelse kommune og i den forbindelse har Enhedslisten til byrådsmødet den 30. januar stillet følgende forslag:

Beslutningstema

Byrådsmedlemmerne, Johnny Gregersen og Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 22. januar 2017 via deres initiativret ønsket, at Byrådet behandler sagen udgifterne til kommunens administrative ressourceforbrug.

Baggrund

I en nylig udkommet rapport om Kommunernes administrative ressourceforbrug fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) fremgår det, at Slagelses udvikling antager en atypisk udvikling i forhold til det forventede.

Fra rapporten ses bl.a.

Administrativt ressourceforbrug i kr. pr. indbygger

År                      2010          2011          2012         2013          2014          2015

Slagelse             9.001         9.181         9.343        9.631         9.609         9.883

Hele landet        9.221         8.885         8.842        8.874         8.892         8.815

Tallene viser en udvikling hvor Slagelse bevæger sig fra at ligge under landsgennemsnittet til at ligge 1.000 kr. over gennemsnittet i den 6årige periode.

På baggrund af en ny rapporteringsform har instituttet også udarbejdet en tabel, der viser hvilket beløb, der kan forventes at skulle bruges på administration af den enkelte kommune og hvad der rent faktisk er blevet brugt.

            Administrative udgifter  Beregnede udgiftsbehov    Benchmarkingindikator

                        pr. indb. 2015                pr. indb. 2015

Slagelse                       9.883                        8.745                                   113,0

Tallene viser at forbruget pr. indbygger i Slagelse er betydeligt større end hvad man kunne forvente.

Det fremgår af rapporten, at store kommuner har haft den største fordel ved stordrift i forbindelse med kommunesammenlægningerne. Denne fordel er ikke slået igennem for Slagelses vedkommende

På baggrund af disse oplysninger ønsker Enhedslisten en redegørelse.

Indstilling

Byrådsmedlemmerne, Johnny Gregersen og Thomas Clausen, indstiller

1.at Slagelse Byråd beslutter, at der på næste byrådsmøde fremlægges en redegørelse for den atypiske udvikling i kommunens administrative ressourceforbrug i årene 2010 til 2015.

2.at Slagelse Byråd beslutter, at der på næste byrådsmøde fremlægges en redegørelse for udviklingen i kommunens administrative ressourceforbrug i 2016 opgjort efter metoden i rapporten om Kommunernes administrative ressourceforbrug fra KORA.

3.at Slagelse kommune beslutter at der til næste byrådsmøde forlægges en personalerapport, som inddeler personalet i administrativt personale opgjort efter rapporten om Kommunernes administrative ressourceforbrug fra KORA og personale med nær borgerkontakt.

 

Den markante afvigelse i forhold til landsgennemsnit og i forhold til det forventede forbrug kan naturligvis have en fornuftig forklaring, som Enhedslisten så ønsker at få frem i lyset.

Skyldes afvigelsen derimod uhensigtsmæssige faktorer i ledelsen af kommunen finder Enhedslisten det bydende nødvendigt, at der skrides til handling for at frigøre ressourcerne til andre kommunale opgaver. Her tænkes selvfølgelig f.eks. på områder som skoleområdet, børne og ungeområdet, ældreområdet, socialområdet, beskæftigelsesområdet osv. Altså områder som er mere borgernære.

Løst regnet ligger der her et potentiale på ca. 80 mil. Kr.