Rejsebrev fra Ghana

Rejsebrev fra Ghana

Redaktionen har modtaget nedenstående rejsebrev fra Enhedslistens byrådsmedlem i Slagelse.

Jørn Melchior befinder sig i øjeblikket på orlov fra byrådsarbejdet i Ghana.

Det gik også den blå vej ved Ghanas præsindentvalg i december.

JJ Rawlins tog magten sammen med “Young Officers” sidst i halvfjerdserne for at afskaffe korruptionen, derefter frie valg, men stadig korruption, så tog de magten igen, lavede ny forfatning, stiftede NDC (Socialdemokrati) og JJ, som han kaldes, blev valgt til præsident  2 perioder, som er maximum.

Ghana har siden nok været Afrikas mindst korrupte land. Præsidenterne har siden skiftet frem og tilbage som i USA. Op til valget havde NDC præsindentposten, men der er stadig en del brune kuverter, så JJ valgte at bryde med NDC, fordi der ingen forandring sker...Lidt lige som Helle T svigtede, og Hillary (mere af det samme). Det betød at stemmetallet svingede 10% til NPP (som er de blå). Så i lørdags blev den nye præsident indsat. Ingen uroligheder...bortset fra en brændt bil.

Det er lige nu 100 år siden at Danmark solgte de Vestindiske øer til USA. Min farmor kunne tydeligt huske det. 25 millioner $ for 100.000 mennesker fragtet af Danmark fra Ghana, hvor kun halvdelen overlevede, andre 50.000 blev leveret af andre lande som England, Holland, Portugal og Spanien.

Nogen siger, at det hele er for længe siden til der skal gøres noget. Jamen, der ikke noget at leve af på Virgin Islands, som det hedder nu, bortset fra rom. Sukkerproduktionen gav jo allerede underskud for 100 år siden efter sukkerroens magtovertagelse i Europa, derfor blev øerne solgt. Pengene burde være givet til de sorte, så kunne de selv bestemme hvor de ville rejse hen eller blive der. Det minder lidt om Palæstina....

I Ghana glemmer man heller ikke, på hele kystlinien på 500 km blev der bygget 50 borge til udskibning af slaver. Mange af dem er der endnu. Her lidt fakta:

http://www.jmarcussen.dk/historie/hart/rejser/guinea/guineahist.html

Jeg kan ikke bevise det, men det ser ud som om, at der er foregået en etnisk udrensning, jeg er 173 cm høj, men de fleste ghanesere er mindre end mig...kun de store stærke er blevet eksporteret....engang imellem møder jeg dog nogen kæmper, og som regel spiller de basketball.

Ghana er bidt af fodbold mere end Danmark, landsholdet hedder “Black Stars” , kvinderne “Black Quens”, hvor U17 kvinderne nåede til kvartfinalerne ved VM sidste år.

De følger de ghanesiske præstationer i Europa, også i Danmark. Halvdelen er Chealsea fans, selv om anføreren er rascist.

Ghaneserne er meget imødekommende og venlige, men mange lever i forestillingen om Eurpa som det forjættede land.

Lad mig slutte denne gang med en lokal vittighed:

Den ældste søn blev sendt til Europa, for pengene voksede ud af murstene på husene. Efter nogen tid bad han om den næsteældste søn skulle komme og hjælpe ham. Han brokkede sig vældigt da han fandt ud af, at pengene ikke voksede ud af husene. Den ældste søn svarede, at nu var de 2 til at fortælle historien, for ingen ville tro det, hvis det kun var ham der fortalte det derhjemme.

 ghanaøl

Billede af “Root Extra” øl lavet af kasawa, en slags kartoffel,

smager dejligt lidt classic agtig.

Klimakost kan gøre en forskel

Slagelse kommune: Byrådet vedtog på byrådsmødet 26. oktober sidste år at koble sig på KlimaPlus ordningen, som Danmarks Naturfredningsforening står for. Det var blot tredje gang, Enhedslisten stillede forslaget i den nuværende byrådsgruppe, men man siger jo også, at tredje gang er lykkens gang.

Slagelse var klimakommune fra 2009 til 2015, men droppede ud under det tidligere byråd. På trods af at det faktisk gik over al forventning med at efterleve kravene!

Jeg vil gerne slå et slag for, at Slagelse begynder at arbejde med økologisk klimakost. Selvfølgelig går vi efter guldet hos alle vores madleverandører, institutioner og kantiner (det økologiske guldmærke = 90-100% økologi), men vi kan samtidig arbejde for, at kostens sammensætning bliver mere klimavenlig. Og et andet og meget vigtigt aftryk vil der med denne proces også vise sig: Sundhedsfordelene.

Alt harmonerer så fint med de nye kostråd fra Fødevarestyrelsen, som lige er udkommet i januar.

En klimavenlig kost er en kost, der gennem produktionen belaster klimaet mindst muligt. Og plantekost bidrager som udgangspunkt positivt til CO 2-reduktionen via fotosyntesen, mens der ved kødproduktion (dyrets udånding gennem dets levetid) udledes CO 2 til atmosfæren.

Klimakost er altså en kost med mindre kød og mere grønt. Så enkelt kan det siges.

Dette betyder ikke, at vi alle skal blive veganere, men hvis vi ser på, hvordan kosten er sammensat, og begynder at regne lidt på det, er danskerne langt fra en klimavenlig OG ernæringsrigtig kost. Samtidig kan mange af vores livsstilssygdomme forebygges, ja ofte ligefrem kunne helbredes gennem en mere grøn og fornuftig sammensat kost. Og det er her, vi i Slagelse Kommune kunne gøre den helt store forskel, hvis vi ville.

Klima og sundhed spiller godt sammen, og det skal vi udnytte. Der er således flere fordele ved at se på klimakost og dets muligheder. Alle argumenter peger i den retning lige nu. Og med vores nye ordfører Mai Villadsen i spidsen for Enhedslisten, vil vi have alle forudsætninger for at kunne slå et slag for det på Borgen på samme tid, er jeg sikker på.

 

Helene Gerup, Enhedslisten i Slagelse

Omø Havnevej 43

Omø

Et markant socialt fremskridt

Flere mennesker i Slagelse Kommune får tilkendt førtidspension. 426 i 2020 mod 276 i 2019, 213 i 2018 og 234 i 2017. Enhedslisten fik afsat penge til flere førtidspensioner på budgettet for 2020, da borgmesteren manglede et mandat i at få en budgetaftale i hus. Pengene er fastholdt i budgetaftalen for 2021, og på det seneste møde i Social- og Beskæftigelsesudvalget var der enighed blandt partierne om at rose kommunens medarbejdere for at »få afklaret borgerne til førtidspension«.

Hvad der før var besværligt, er nu blevet nemmere for de mange mennesker, der er ramt af sygdom, fysisk eller psykisk eller måske begge dele.

De får nu afklaret deres sag efter måske mange års sagsbehandling.

Det er et markant socialt fremskridt, som giver folk mere ro om deres sociale situation og bedre økonomiske forhold.

Thomas Clausen

Byrådsmedlem for Enhedslisten

Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget

 

Guide, pressionsmiddel eller skjult partistøtte?

Så kom den årlige selvbestaltede karakterbog for kommunerne udgivet af Dansk Industri.

Rapporten angiver en placering for, hvor tilfreds de lokale virksomheder er med deres kommune på forskellige områder, som DI har valgt.

Slagelse er her placeret som nr. 81 ud af 93 kommuner, og alt efter, hvor man er placeret bliver disse placeringer politisk brugt til at rose eller ridse de lokale politikere.

I Slagelse kom der for 3 år siden et politisk systemskifte fra ’blå’ til ’rød’, og i denne periode er Slagelses placering iflg. DI af en eller anden grund dalet betragteligt. Men der er tilsyneladende ikke sket nogen ændringer i servicering af de lokale virksomheder?

Hvordan kan Slagelse så styrtdykke i den grad på 3 år?

Nogle vil måske påstå, at det skyldes, at der er kommet en socialdemokratisk borgmester i stedet for en fra Venstre, og det kan jo være et godt borgerligt indspark i den kommende kommunalvalgkamp.

Kigger man på de øvrige Sjællandske kommuner kan det ses, at de 4 bedst placerede kommuner er repræsenteret af ’blå’ borgmestre, medens de 4 lavest placerede er bestyret af ’røde’ borgmestre.

Der kunne derfor let drages den konklusion, at de ’blå’ er mere vellidt af virksomhederne, i forhold til de ’røde’.

En anden konklusion kunne være den, at ud over at give partistøtte i form af millioner til de fleste borgerlige partier, har Dansk Industri også her en mulighed for at give en skjult (gratis) partistøtte oveni millionerne. Husk, at det er en selvbestaltet undersøgelse som DI suverænt bestemmer udformningen og indholdet af.

Slagelse kommune etablerede i 2015 Slagelse Erhvervscenter a/s, hvis opgave bl.a. er at skabe en positiv kontakt til kommunens virksomheder.

Slagelse har årligt omkring 8 til 10 mil. kr. til køb af serviceydelser hos centret.

Man kunne måske bruge resultaterne i DI’s tilfredshedsundersøgelse til at konstatere, at Slagelses skatteyderkroner til SEC måske kunne være brugt bedre.

Indtil nu, har Slagelse betalt mellem 45 til 50 mil. kr. for SEC’s service, og 2021 og 2022 koster det yderligere godt 16 mil. kr.

Til orientering kan det nævnes, at Sorø, som er den bedst placerede kommune på Sjælland ikke har et erhvervscenter.

Et argument med, at hvis vi ikke havde Slagelse Erhvervscenter a/s ville det gå meget værre, duer vist ikke helt her.

Johnny Gregersen

Konge-Åsen 19

4230 Skælskør