Kommunalejede virksomheder, - en speget affære.
- Detaljer
- Kategori: Nyheder
- Publiceret: Lørdag, 02. Juli 2016 18:35
- Visninger: 1659
Kommunalejede virksomheder,
- en speget affære.
Slagelse Kommune ejer 3 selskaber, og på mandagens (27/5) byrådsmøde omhandlede to af dagsordenens punkter to af disse selskaber.
De tre selskaber er Korsør Havn, SK-forsyning A/S og Slagelse Erhvervscenter A/S.
Når man ejer en virksomhed så er det forbundet visse rettigheder og pligter.
Det gælder også her, men rettigheder og pligter for det 3 selskaber stritter i alle retninger.
Korsør Havn
Korsør Havn var på dagsordenen, idet Enhedslisten havde stillet et forslag om at en kostbar renovering af Halskovbroen burde kunne finansieres af det overskud der har været i Korsør Havn i de forløbne år.
Men nej. I følge havnedirektør Flemming Eriksen, der også repræsenterer socialdemokraterne i Byrådet må Korsør Havn ikke puge penge sammen, og hvis man gør det, skal de returneres til brugerne, altså til dem der betaler for de serviceydelser, havnen tilbyder.
Da Korsør Havn er et selvstændigt firma gælder disse regler ifølge Havneloven og et evt. overskud kan ejeren Slagelse Kommune derfor se langt efter.
Var havnen derimod underlagt Slagelse Kommune direkte, som nogle andre havne er, så kunne kommunen frit bruge et overskud til andre kommunale aktiviteter, eksempelvis at reparere og vedligeholde Halskovbroen.
SK-Forsyning A/S
Det at puge penge sammen er heller ikke et ukendt fænomen i SK-Forsyning A/S. SK-Forsyning A/S har i 2015 haft et overskud på godt 73 mil. Kr. Et overskud som virksomheden skal betale selskabsskat til Staten af.
Overskuddet er ikke enkeltstående idet der 2012, 2013, og 2014 var et overskud på henholdsvis 44,9 mil. kr.,75 mil. kr. og 61,5 mil. kr. I denne periode har SK-Forsyning betalt 50 mil. Kr. i selskabsskat til Staten. Og det fortsætter så åbenbart i 2015.
Overskuddet stammer som for Korsør Havns vedkommende fra de ydelser selskabet tilbyder i form af lys, vand og spildevandsbehandling m.m.
Går overskuddet her så i kommunekassen til glæde for skatteborgerne?
Igen nej. Pengene puges i SK-Forsynings pengekasse. Jamen, kunne man spørge, skal de så ikke tilbage til forbrugerne, ligesom i Korsør Havns tilfælde. Igen nej, det kommer de ikke. Argumentet er at de skal bruges til at konsolidere virksomheden.
Ergo ingen prisnedsættelse til brugerne og mindre selskabsskatteudligningsgodtgørelse til Slagelse Kommune fra Staten.
Slagelse Erhvevscenter A/S
Nu er det med overskud ikke det, der plager Slagelse Erhvervscenter A/S. Det nystartede borgerlige projekt havde foruden kaos på direktionsgangen som bekendt det første år et underskud på 1,1 mil. kr.
Udbytte til aktionæren er der her heller ikke tale om. Derimod er det næsten udelukkende Slagelse Kommune, der finansierer hele selskabet. Altså kun udgifter ingen indtægter til kommunen.
De tre kommunalt ejede selskaber drives og forvaltes på tre vidt forskellige måder.
Kun én ting er fælles:
Er der udgifter, skal kommunen betale, og er der overskud bliver kommunen ikke delagtiggjort
i disse.
Nogle af disse åbenlyse urimeligheder skyldes central lovgivning. Andre skyldes kommunale traditioner.
Det er så populært i disse tider, at foretage 360 graders eftersyn.
Mon det var en idé også at kigge lidt på kommunens selskaber.
Eller bliver vi bare helt rundt på gulvet og rundbarberet.